Att skriva det nationella provet i svenska på dator

Bra att tänka på …

Datorer har en tendens att krångla.

Du kan själv göra en del för att minska risken att förlora ditt arbete.

🙂    Spara filen du tänker arbeta i direkt innan du ens börjar skriva, ge filen ett vettigt namn.

🙂    Spara den på enhet H: (dit brukar Mina dokument peka men kontrollera för säkerhets skull att den hamnar på H: gå in på Den här datorn för att hitta dit.) Öppna inte filer som börjar tecknet ~.

🙂    Spara hela tiden medan du arbetar. Bra tillfällen att spara är då man stannar upp i skrivandet för att tänka lite eller innan man börjar läsa igenom det man skrivit.

🙂   Om du skriver på bärbar dator. Tänk på att batteriet är begränsat, all onödig programkörning bör undvikas för att spara på batteriet, du kommer att skriva under många timmar.

🙁    Om datorn krånglar. Ta det lugnt, starta eventuellt om och kolla snabbt vad som gått förlorat och fortsätt att arbeta utifrån det du har kvar. På så vis förlorar du minst tid.

🙂    Då du ska skicka in ditt arbete med e-post till din svensklärare passa på att samtidigt skicka en mail-kopia till dig själv. Därmed får både läraren och du samma mail vilket ger dig möjligheten att kolla att ditt arbete verkligen bifogades i mailet. Bifoga inte filer som börjar med tecknet ~.

Lycka till!

önskar vi på Österlengymnasiet

Comments are closed.

Hoppa till verktygsfältet