Modernismen och 1900-talet

Retro FuturismMan brukar säga att 1900-talet är ”ismernas” århundrade. Kanske känner du igen begrepp som modernismfuturism, dadaism, expressionism, surrealismexistentialism, minimalism … Nu skiftar det nämligen flera gånger vilka ämnen man bör skriva om och hur man ska skriva om dem.

Under 1900-talet var det många författare som ville göra revolt mot de gamla traditionerna, som man tyckte stod för förtryck av människor och idéer. En del författare hyllade allt som var modernt och bröt mot regler och normer vad gäller både vad man kan skriva om och hur man kan skriva. En del gick så långt i sitt experimenterade att texterna i dag känns väldigt svåra att förstå och ta till sig, men då tyckte de som banade vägen att greppen var nya, spännande och fräscha.

Några exempel på sådana texter är futuristen Vladimir Majokovskijs dikter till exempel ”Ett moln i byxor”, Virginnia Woolfs roman Mot fyren, Marcel Prousts romanprojekt På spaning efter den tid som flytt (det är i den mycket långa! romanen som huvudpersonen doppar en madeleinekaka i lindblomste och minns sin barndom) och James Joyces roman Odysseus (en berättelse som på ett intelligent sätt är helt baserad på Odysséen, men som utspelar sig under en dag i Dublin 1904, boken är även mycket känd för sina många och långa inre monologer).

Introducing KafkaAndra mycket kända romanförfattare är Frans Kafka som bl a skrivit Processen och Förvandlingen (och som givit upphov till begreppet ”kafkalik” – vet du vad det betyder?), Ernest Hemingway som bland annat skrivit Farväl till vapnen (och som är känd för att skriva ”hårdkokt prosa” och använda sig av isbergsteknik – vet du vad det innebär?), Edith Södergran som skrivit fantastiska dikter och Pär Lagerkvist som också skrivit underbara dikter som till exempel ”Ångest” och en samling korta men mycket välskrivna och intressanta romaner till exempel Dvärgen och Barabbas.

En del författare reagerade på det moderna och valde att använda sig av en mer traditionell berättarstil, men modernismen har påverkat vad författare vågar och vill skriva om samt hur de skriver. Friheterna har blivit större.

Uppgift:

Uppgiften är att hitta intressant material (fakta, konkreta exempel, etc) om modernismen och 1900-talets romaner, noveller, dikter, filmer, dataspel, serier, konst, arkitektur, musik … Välj gärna extrema exempel. Välj gärna sånt som fascinerar dig.

Lägg länkarna som kommentarer här på bloggen och skriv kommentarer till dem (Vad visar de? På vilket sätt tycker ni det är ett bra material? Är det till exempel intressant på något vis och/eller viktigt?)

Sista veckan ska vi i helklass visa varandra exempel. Vi kan till exempel utgå från kommentarsfältet här och titta på det gemensamt. Det kan vara i form av bilder, något filmklipp, någon roman vi tar med och berättar om någon musik vi presenterar och får lyssna lite på … Berätta gärna om något spännande eller kul eller konstigt kulturexperiment som du reagerat på!

 

 

 

Comments are closed.

Hoppa till verktygsfältet